Beskrivning
Mycket händer inom arbetsrätten och det är viktigt att ha aktuella kunskaper för att minimera risken för konflikter och kostsamma processer. Det är viktigt att de ansvariga på både arbetsgivar- och arbetstagarsidan har rätt kunskaper och förutsättningar för sina uppdrag. I ditt arbete har du t.ex. säkert upplevt intrikata personalfrågor och vet hur svåra de kan vara att lösa. Med uppdaterade kunskaper i arbetsrätt kan du hantera frågorna professionellt, snabbt och korrekt.
Förkunskaper: Det krävs inga formella förkunskaper eller tidigare högskolestudier för att delta i utbildningen.
Målet med kursen: Den här kursen behandlar alla de centrala delarna inom arbetsrätten ur ett samhälls-, arbetsgivar- och arbetstagarperspektiv. Målet med kursen är att deltagaren ska kunna:
- Förstå rättens roll i samhället och ha kännedom om rättssystemets uppbyggnad, innehåll och föränderlighet samt juridiska metoder
- Förstå de styrmedel som samhället använder för att reglera förhållandet mellan arbetsmarknadens parter
- Vara förtrogen med, kunna tillämpa och kritiskt granska den lagstiftning som reglerar verksamheten på det arbetsrättsliga området
- Relatera olika typer av åtgärder inom det arbetsrättsliga området till de rättsregler och övergripande rättsliga och etiska principer som styr lagstiftningen.
Kursstart: 6 november 2024.
Upplägg: Juridiska fakulteten vid Lunds universitet har lång erfarenhet av distansutbildning inom juridik och har utvecklat ett genomarbetat koncept som kombinerar olika pedagogiska metoder. Utbildningen omfattar professionellt inspelade föreläsningar, övningsuppgifter och prov med personlig feedback. Du har även möjlighet att ställa frågor via e-post eller telefon.
Videoföreläsningarna finns alltid tillgängliga, vilket ger dig friheten att studera i din egen takt och repetera materialet när du behöver. Till föreläsningarna hör självrättande prov som snabbt hjälper dig att kontrollera dina kunskaper. Dessutom erbjuds övningsuppgifter som du kan skicka in för att få detaljerad feedback. Studierna kombineras med kurslitteratur och lagtext för att ge en djupgående förståelse av ämnet.
Förutom videoföreläsningar, självstudiematerial och övningsfrågor hålls ett tiotal interaktiva sammankomster i seminarieform med diskussioner och analyser av rättsfall och aktuella arbetsrättsliga frågeställningar. Seminarierna hålls på videoplattformen Zoom, så du kan delta varifrån du vill.
På kursen möts deltagare från både offentlig och privat sektor och från både arbetsgivarsidan och arbetstagarsidan. Som deltagare får du stora möjligheter till kunskapsutbyte med andra kursdeltagare som har erfarenheter av likartade frågeställningar från andra verksamhetsområden.
Examination: under kursens gång skickar du in svar på fem obligatoriska skriftliga prov. Dessa motsvarar totalt 9 högskolepoäng. Du får individuell feedback på dina svar. Du måste vara vara godkänd på samtliga prov för att få skriva kursens avslutande tentamen. Blir du underkänd på ett prov får du göra ett omprov. I slutet av kursen gör du en skriftlig hemtentamen som motsvarar 6 högskolepoäng.
Vem riktar sig kursen Arbetsrätt 15 högskolepoäng till?
Kursen passar dig i arbetslivet som har någon funktion inom HR, är skyddsombud, chef, arbetsmiljösamordnare, arbetsmiljöspecialist, jurist eller facklig företrädare.
Anmälan: För att anmäla dig till kursen måste du ha en anställning i ett företag eller organisation (ej enskild firma) där chefen godkänner och finansierar ditt deltagande. Alternativt att kursen finansieras via en omställningsorganisation. Du kan tyvärr inte läsa utbildningen som privatperson.