Så här glada och nöjda var Laura Hartman, vår fantastiska moderator, och jag med Metodicum rehabdagar 2018.
Metodicum rehabdagar 2018 är till ända. Som vanligt var det fantastiskt roligt för mig som programansvarig att vara på plats och se resultatet av det som planerats under månader. Jag är riktigt nöjd med hur det blev, en blandning av forskning, goda exempel, inspiration och aktualiteter. Och så mötet med alla engagerade deltagare som jobbar med frågorna i vardagen.
Inspirerande med tillitsbaserad styrning i Nyköping
Så här några dagar efter hemkomsten till Degerfors är framför allt de goda exemplen kvar i medvetandet. Dalia Eid, socialsekreterare i Nyköping, fackordförande och en helt fantastisk kvinna berättade sin historia så levande. Hur hon drogs till yrket på grund av de möjligheter en socialsekreterare har att göra skillnad i barns och ungas liv. Hur hon var på väg att helt tappa sugen efter några år i yrket på grund av orimliga arbetsförhållanden. Så lite som 2% av tiden kunde avsättas till att tala med de unga. Och sen hur situationen kunde vändas.
Genombrottet kom när alla i kommunen som på något sätt är inblandade i socialtjänsten samlades till ett möte. Det var alla från kommunstyrelsens ordförande till de som jobbar i verksamheten som, för första gången i historien, delade sina olika perspektiv i ett dialogmöte.
Idag jobbar Nyköping med tillitsbaserad styrning. De professionella har stor frihet att utöva sitt yrke. Tidigare hade de stora rekryteringsbekymmer. Nu kommer det in intresseförfrågningar om att få jobba där. Samtidigt har rekryteringsbehovet minskat för nu är personalen frisk, engagerad och på jobbet.
Aktuell forskning engagerade
Andra höjdpunkter var förstås de två otroligt engagerande forskare som delade sina perspektiv: Magnus Svartengren från AMM i Uppsala och Ingibjörg Jonsdottir från ISM i Göteborg.
Jag tror ingen av oss som var där kommer att glömma Ingibjörgs uppgörelse med några aktuella löpsedlar om stress. ”Fågelkvitter hjälper mot stress” var en.
– Fågelkvitter hjälper inte mot dåliga arbetsförhållanden!, var forskarens glasklara besked.
Inte heller tror jag att vi glömmer hennes fotbollsmetafor. Poängen var att det inte blir bra för verksamhetens kvalitet om man slänger in andra och fler mål som konkurrerar med huvudmålet. Inte heller funkar det om HR sitter på läktaren och stör matchen. Nej de måste sitta på bänken och stötta de som spelar.
Ingibjörg Jonsdottirs fotbollsmetafor engagerade deltagarna. Det håller inte att HR sitter på läktaren och slänger in fler mål.
Magnus Svartengren delade rykande färska forskningsresultat från sitt projekt STAMINA. Det är ett intressant projekt där kommuner jobbar med arbetsmiljö genom att utgå från de verksamhetsfrågor som medarbetarna själva anser vara viktigast att komma till rätta med. Vi får nog anledning att återkomma till detta.