Organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA)
- E-learningprogram

Ta del av kunskap, inspiration och praktiska arbetssätt för att förbättra den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Vår digitala utbildning passar både chefer och skyddsombud och kan genomföras när som helst och pausas och repeteras efter behov.

Beskrivning

Utbildningen bygger på föreskriften Organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) och hur den förhåller sig till Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM). Det är en praktisk utbildning som fokuserar på verkliga utmaningar och handfasta arbetssätt.

Vi tittar på hur arbetsmiljöfaktorer visar sig inom föreskriftens olika områden och hur det konkret kan se ut. Vilka faktorer ska du ha koll på? Och hur bär du dig åt?

Arbetsmiljöarbetet kopplas samman med verksamhetsutveckling och chefens och skyddsombudens vardagliga arbete. Syftet är att ge stöd och inspiration att utveckla arbetsmiljön i samverkan med personalgruppen.

Utbildningen kan göras som punktinsats för en enskild deltagare eller som gemensam kunskapsplattform för samtliga chefer. Den kan användas både som en grundkurs i arbetsmiljöarbete för verksamheter som främst har organisatoriska och sociala arbetsmiljöfaktorer, och som fördjupningskurs för dem som redan har kunskaper som motsvarar BAM eller SAM.

Varför en digital utbildning?
En digital utbildning är mer flexibel för dig som exempelvis har svårt att komma ifrån, eller bor en bit bort. Det är du själv som bestämmer när, var och i vilken takt du ska genomföra utbildningen. Dessutom kan du när som helst gå tillbaka och repetera avsnitt när du vill under tre månader. 

Vem riktar sig Organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA), självstudiekurs till?

Kursen passar både arbetsgivarrepresentanter: chefer och arbetstagarrepresentanter.: skyddsombud eller arbetsmiljöombud.

En digital utbildning som ger kunskap, inspiration och praktiska arbetssätt för att förbättra den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.

Är du intresserad av mängdrabatt?
Vid beställning av 5 eller flera licenser vänligen fyll i formuläret här så kontaktar vi dig med mer info inom kort. Här hittar du formuläret >>

Innehåll
 • Vad säger föreskriften Organisatorisk och social arbetsmiljö?
 • Hur ser sambandet ut mellan OSA och SAM?
 • Vad innebär risk- och friskfaktorer och hur kan vi arbeta med dem?
 • Tydligt uppdrag
 • Balanserad arbetsbelastning
 • Arbetstider och återhämtning
 • Vänligt gruppklimat
 • Vad är en åtgärd?
 • Metoder för riskbedömning 
Föreläsare
Maria Martinsson
Maria Martinsson
Diplomerad förändringsledare
Maria Martinsson är specialist på internkommunikation och förändringsledning. Stödjer ledare när arbetssätt ska utvecklas eller förändras, och nya vanor etableras. Hjälper även yrkespersoner och förtroendevalda att hantera hot, hat och trakasserier i arbetet.
Åsa Wolgien Nilsson
Åsa Wolgien Nilsson
Föreläsare
Åsa Wolgien Nilsson arbetar med strategiska och operativa arbetsmiljöfrågor, kompetensförsörjning samt ledarskap- och organisationsutveckling. Hon har 20 års erfarenhet av att arbeta med utveckling av metoder, arbetssätt och synsätt i olika roller och branscher. Åsa är en erfaren och uppskattade föreläsare samt har mycket goda kunskaper och erfarenheter i förändrings- och utvecklingsarbete.
Varför läsa kursen?
 • Få inspiration för att skapa en konstruktiv dialog kring arbetsmiljöfrågor!
 • Få koll på risk- och friskfaktorer.
 • Flexibel utbildningsform som gör det möjligt för alla att ta del av kunskapen.
Ämnesområde
Arbetsmiljö
Utbildningsnivå
Medel
Pris
3 995 kr/person
Omfattning

Beräkna en heldag i total tid för genomförande.

E-Learning - Var som helst, när som helst. Ladda ner din utbildning och delta när det passar dig bäst!

Kurstillfällen
Kontakt
Kundtjänst utbildningar
Jag hjälper dig om du har några frågor om utbildningen.
Få full koll på Organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) och hur du ska arbeta för att uppfylla kraven och skapa en sund arbetsmiljö! Självstudiekurs.