Vägarbetare är rädda för olyckor

2019-10-01

Nio av tio vägarbetare är oroliga för säkerheten när de arbetar. Osäkerheten har ökat för tio år sedan var andelen 50 procent.

En stor majoritet av landets vägarbetare, 91 procent, oroar sig över bristande säkerhet på jobbet. Oron är befogad. Under den senaste tioårsperioden har andelen som råkat ut för farliga incidenter i samband med vägarbete ökat från 31 procent till 59 procent. Det handlar ofta om bilister som kör för fort och inte väjer undan trots att varningsskyltar placerats ut.

Det framgår av en ny rapport från fackförbundet Seko – ”Med fara för livet”.

Sekos förbundsordförande Valle Karlsson kommenterar rapporten på den egna hemsidan:

”Det är en oacceptabel utveckling. En vägarbetare har ingen air-bag som skydd när de jobbar på vägen till skillnad från de många bilförare som ofta blåser förbi i höga hastigheter. Det handlar i grunden om respekten för andra medmänniskors liv och hälsa.”

Seko vill nu se en rad åtgärder för att öka säkerheten. Förbundet kräver höjda fortkörningsböter, mer hastighetsbevakning vid vägarbeten och att Arbetsmiljöverket genomför fler inspektioner. Man vill också att arbetsmiljön blir en prioriterad fråga i samband med offentliga upphandlingar.

//JONAS FOGELQVIST