Tak för antal anställda per chef föreslås

2017-04-14

Chefer i äldreomsorgen har i snitt 60 anställda under sig. En regeringsutredning föreslår nu att det inte ska vara mer än 30 anställda per chef – om elva år.

Det är en välkänd problematik att chefer inom äldreomsorgen har så många underställda att de sällan kan utföra ett bra chefskap, utan främst får ägna sin tid åt att lösa akuta problem. Att bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete med sådana förutsättningar är svårt.

En ny regeringsutredning om äldreomsorgens framtid föreslår nu att det ska sättas ett nationellt mål om att enhetschefer inte ska ha ansvara för mer än 30 anställda. Målet ska vara uppnått senast 2028. Fram till dess ska man gradvis minska antalet underställda per chef. Förslaget gäller både kommuner och privata vårdföretag.

Mellan 2009 och 2015 har antalet anställda per chef i den kommunala äldreomsorgen ökat från i snitt 54 till 60 personer. Både fackförbundet Vision och Kommunal har drivit frågan om att det är alldeles för mycket om cheferna ska kunna vara närvarande i de anställdas arbetsvardag.

Vision gör tummen upp för förslaget, men menar att man inte måste vänta så länge som utredningen föreslår. Redan nu kan man införa mål om ett maxantal när det gäller antalet anställda per chef, anser Vision.

”I vissa verksamheter kan 30 medarbetare per chef vara rimligt. I andra verksamheter, exempelvis mer geografiskt utspridda, kan personalgruppernas storlek behöva minska ytterligare”, skriver Visions förbundsordförande Veronica Magnusson i ett debattinlägg.

Hon pekar också på att ett antal kommuner, som Söderhamn, Emmaboda, Hultsfred och Norrköping redan satt egna mål om hur många anställda en äldreomsorgschef maximalt får ha.

I regeringsutredningen, som tar ett brett grepp på framtidens äldreomsorg, föreslås också att undersköterska ska bli ett legitimationsyrke, som kräver en viss utbildning. I dag finns inga krav på vilken utbildning en undersköterska måste ha.

//Du&jobbet, Oscar Magnusson