Söka nytt jobb – berätta för chefen eller inte?

2017-03-29

Att söka nytt jobb när man redan är anställd ställer en inför frågan: ”Ska jag berätta för chefen eller inte?” Ett enkelt ja- eller nej-svar på den frågan finns dessvärre inte. Men spelar du dina kort rätt och sköter jobbsökandet på ett bra sätt går det att hantera dilemmat.

Om man ska berätta för chefen handlar bl.a. om varför man vill byta: Söker man sig till något eller bort ifrån något? Det menar rekryteringschef för region väst på Randstad, Thomas Bylund, som har lång erfarenhet.

Det behöver inte vara till din nackdel att berätta, kanske finns nya möjligheter hos din nuvarande arbetsgivare, påpekar han. Kanske kan din chef ge råd, stötta och hjälpa dig vidare. Det handlar mycket om att våga vara ärlig i sina utvecklingssamtal, att beskriva sina behov och önskemål.

Vill du däremot vidare för att du vantrivs på din nuvarande arbetsplats kan det vara klokt att ligga lite lågt och sköta jobbletandet på egen hand. Tala inte heller med kollegorna, man vet aldrig om de för saken vidare.

Andra råd:
• Använd aldrig jobbmejl och jobbtelefon i ditt jobbsökande, använd alltid dina privata.
• Det är okej att svara på samtal från rekryteraren under arbetsdagen utan att någon behöver veta vem det var som ringde.
• När det är dags att gå på intervju: lägg på minnet att alla ibland behöver gå tidigare från arbetet av olika anledningar såsom för ett läkarbesök, hämtning av barnen eller till ett möte med banken. Det är inget konstigt med andra ord.