SKR: Arbetsförmedlingen har för dålig lokal närvaro

2020-11-11

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) vill att myndigheten och regeringen tar initiativ för att säkra att Arbetsförmedlingen har en god närvaro i alla kommuner.

Bara fyra av tio kommuner anser att Arbetsförmedlingen (AF) säkrat lokal närvaro i deras kommuner. De arbetssökande riskerar att drabbas. Andelen är särskilt låg i kommuner som redan före 2019 saknade egna arbetsförmedlingskontor. Bland dessa kommuner är det bara en av fem som anser att AF har en tillfredsställande lokal närvaro för de arbetssökande.

Det framgår av en enkät som SKR genomfört bland cheferna för de kommunala arbetsmarknadsenheterna. SKR vill nu att regeringen och samarbetspartierna ger tydliga besked om inriktningen för Arbetsförmedlingen. Myndigheten får inte tappa bort uppdraget att prioritera dem som står längst från arbetsmarknaden, säger Roy Melchert, chef för SKR:s arbetsmarknadssektion, i ett pressmeddelande.

– Förra hösten var regeringens besked att fler Arbetsförmedlingskontor skulle öppnas, fler ”skyltar måste upp”. Vår rapport understryker att lokal närvaro handlar om mer än att säkra lokaler att verka ifrån. Mötet med myndigheten behöver anpassas till skilda behov hos arbetssökande och arbetsgivare, och kvalitet och likvärdighet behöver säkras.

Det finns i dagsläget 464 000 arbetssökande i Sverige.

//JONAS FOGELQVIST

Du&jobbet har tidigare granskat Arbetsförmedlingen. Läs granskningen här.