Mobilfria zoner kan minska jobbstressen

2018-02-22

Mobiltelefoner som stressar och distraherar har blivit ett allt större problem på jobbmöten. Storföretaget Skanska tror att mobilfria zoner på jobbet kan minska stressen.

I en undersökning med drygt 1100 personer som genomförts av Kantar Sifo på uppdrag av byggbolaget Skanska svarade en tredjedel att man bör införa mobilfria möten. Hela 65 procent tyckte att jobbmöten blir sämre för att deltagare använder sina mobiltelefoner.

– Jag tror att det är bra att ha tydliga regler när det gäller mobiltelefoner på möten. Väntar man till exempel ett viktigt samtal säger man till den mötesansvarige och mötesgruppen innan. Andra bra regler är att alltid ha telefoner på ljudlöst och aldrig läsa mejl eller sms under möten. Men det är också viktigt att lägga in tillräckligt med raster, skriver Caroline Arehult, VD på Skanska Fastigheter Stockholm, i ett mejl till Du&Jobbet.

På Skanskas byggarbetsplatser finns i dag, av säkerhetsskäl, ett mobilförbud, utom på angivna platser. På kontor finns inte säkerhetsriskerna på samma sätt. Däremot är mobilanvändningen ett störningsmoment och något som gör att många har svårt att koncentrera sig, framförallt i öppna kontorslandskap. Skulle man kunna införa mobilfria zoner även på kontor?

Caroline Arehult tycker inte att det är någon märklig tanke. Hon pekar på att stress är en av de största problemen på kontorsbaserade jobb i dag. Välplanerade lokaler, där det också finns stillsamma och tysta delar, kan minska stressnivåerna, tror hon.

– Egentligen borde mobilfria zoner på ett kontor vara lika självklart som på en byggarbetsplats, skriver hon.

Hon anser också att man på kontor bör ha trivselregler för mobiltelefoner, exempelvis att man inte lämnar en mobil på skrivbordet med hög ringsignal.

I Skanskas undersökning framkommer också att jobbstressen påverkar många hårt. Hela 28 procent av arbetstagarna i undersökningen överväger varje månad att söka nytt jobb just på grund av stress.

//Arbetsmiljöforums tidning Du&jobbet, OSCAR MAGNUSSON