LAS: Regeringsbråk väntar om förhandlarna inte lyckas

2020-11-12

På onsdag ska fack och arbetsgivares förslag till förändrad arbetsrätt vara klart. Om de inte lyckas väntas ett ordkrig mellan Socialdemokraterna och samarbetspartierna Liberalerna och Centerpartiet.

Arbetsmarknadens parter, fack och arbetsgivarorganisationer, sitter just nu i slutförhandlingar för att hitta en gemensam kompromiss kring uppdraget att förändra i arbetsrätten. Uppdraget är att arbetsrätten både ska bli mer flexibel och samtidigt ger mer trygghet till arbetstagarna.

Förhandlingarna har under de senaste veckorna varit intensiva men från de inblandade så är det ”inga kommentarer” som just nu är den enda kommentaren.

Du&jobbet talade med en av LO:s förhandlare för någon vecka sedan.

– Målsättningen är att vi ska vara klara den 30 september, det är vår ambition. I övrigt vill jag inte kommentera vad vi står, sa förhandlaren Tommy Andersson då.

Eftersom så mycket står på spel är det möjligt att fack och arbetsgivare faktiskt kommer fram till en gemensam kompromisslösning. Men med den känsliga LAS-frågan i centrum finns det också en möjlighet att förhandlingarna inte går i mål, och vad händer då?

Enligt Liberalerna så kommer man då att genomföra det utredningsförslag som utredaren Gudmund Toijer redovisade i juni. Liberalernas talesperson i arbetsmarknadsfrågor, Gulan Avci, hänvisar i Dagens Nyheter till en skrivning i höstbudgeten som säger att ”i annat fall ska regeringen, i enlighet med januariavtalet, genomföra utredningens förslag.”

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) delar inte den tolkningen. Gällande Gudmund Toijers utredning har hon tidigare sagt att den inte upprätthöll balansen mellan arbetstagarnas och arbetsgivarnas intressen – vilket var ett krav i utredningsuppdraget. Utredningen hade en ”kraftig slagsida åt arbetsgivarens sida”, menar hon.

Utredningen ska snarare ses som ett underlag som kan modifieras, menar hon.

Det är uppenbart att det finns en djup spricka inom regeringsunderlaget när det gäller hur frågan om arbetsrätten ska hanteras. Under veckan får vi se om politikerna tvingas ta sig an denna mycket laddade fråga.

//OSCAR MAGNUSSON, Du&jobbet