En digitalisering vi pratat om i tre år infördes på 1,5 dag

2020-03-31

Jag vill gärna berätta för er hur vi hanterar den minst sagt ovanliga situation vi och alla andra företag hamnat i.

Men vi börjar hösten 2018. Då hade vi vår årliga verksamhetsplanering. Vi satt här vid konferensbordet och gjorde en SWOT-analys. Där skrev vi bland annat digitalisering som en möjlighet, att vi är snabba som en inre styrka och när det kom till yttre hot drog jag till med … en virusinfektion! Jag är nämligen väldigt fascinerad av allehanda zombieserier och filmer.

Vem kunde ens ha anat att det faktiskt skulle bli så? Men när det kom till att göra handlingsplaner så viftade vi bort pandemin och slutförde den aldrig. Det skulle vi inte ha gjort!

Att ens dagliga arbete så totalt kan förändras över en natt är fortfarande ofattbart. Plötsligt stod vi där med våra kunders reserestriktioner, som senare också blev Folkhälsomyndighetens reserestriktioner, föreläsare och personal i riskgrupp, bokade lokaler och avbokade utbildningar.
Vi fattade snabbt ett beslut att vi skulle genomföra de flesta utbildningar och konferenser som vi hade planerat för våren, men vi skulle göra det så att deltagarna själva kunde välja att delta fysiskt eller digitalt.

Vi kastade oss handlöst ut (utan fallskärm) i digitaliseringen. En digitalisering som vi pratat om under tre års tid genomfördes på 1,5 dag. Föreläsare och kunder började höra av sig och ville ha nya korta webbinarier, om det som just nu är högaktuellt, nämligen hur ska vi hantera Corona-frågorna på arbetsplatsen - som chef, som HR, som skyddsombud. Krisledning, svåra samtal på jobbet, hur ska jag som chef kunna leda mina medarbetare på distans och hur ska jag säkerställa att de har en god arbetsmiljö hemma? Hur är jag en drömledare när det verkligen behövs?

Det har resulterat i ett helt nytt utbildningsprogram och även höstens utbildningsprogram börjar växa fram. Vi hoppas att det ska intressera dig! Vi har fått lära oss, under kriser bygger man för framtiden. Och vår styrka snabbhet från SWOT-analysen visade sig stämma! Att prioritera kompetensutveckling och hålla sig uppdaterad för att göra rätt saker kan vara avgörande för våra organisationers framtid. Vi tycker alltid att arbetsmiljön är viktig men nu ställs det mesta på sin spets.

Vår tidning Du&jobbet har fullt fokus på det som händer i arbetslivet i arbetslivet just nu. Gå till duochjobbet.se för aktuella nyheter om Coronakrisen och arbetsmiljön och annat aktuellt!
Stöd oss och få inspiration, råd och granskningar för ett bättre arbetsliv genom att prenumerera, läs digitalt eller i vårt magasin! Nästa utgåva kommer i maj och tar bl a upp personlig skyddsutrustning, distansarbete och just-in-time-tänkets påverkan på arbetslivet.

Jag tycker vår vision är viktigare nu än någonsin. Nu gäller det att arbeta tillsammans. Det kommer bättre tider – ju snabbare desto fler som agerar klokt och använder krisen för utveckling.
Vi fortsätter att arbeta med vår dröm om arbetsplatser att längta till och arbeten att älska – för alla!

Veronika Törnqvist, VD
Metodicum, Arbetsmiljöforum och tidningen Du&jobbet