Rehabdagen 2024

Välkommen till årets upplaga av vår populära konferens Rehabdagen som vi arrangerat årligen sedan 2007. En dag för dig som arbetar med att skapa hälsosamma och välfungerande arbetsplatser genom arbetsanpassning och rehabilitering.

Beskrivning

2024 års upplaga av Rehabdagen hålls digitalt den 11 december. Som vanligt får du ta del av nya rapporter inom området, men även fördjupa dina kunskaper i bland annat arbetsförmågebedömningar och lagrummen kring uppsägningar relaterade till bristande arbetsförmåga. 

Passa på att ställa dina frågor till våra erfarna rehabiliteringsspecialister, psykologer, arbetsrättsjurist och Försäkringskassans samordnare.  

Se hela programmet och tider genom att klicka nedan på "innehåll".

Innehåll

08:30 – 08:40 Välkommen!

08:40 – 09:40 Arbetsförmågebedömning: Vägen framåt för arbetsgivare vid bristande arbetsförmåga/arbetsprestation hos medarbetare.
Linnéa kommer prata om när en arbetsförmågebedömning kan genomföras, vad den kan ge för resultat och hur den kan vara ett stöd framåt i en rehabiliteringsprocess.
Linnéa Sandvik, Leg arbetsterapeut och personalkonsult på Starck & Partner

09:40 – 09:50 Paus

09:50 – 10:50 Hur påverkas rehabiliteringsarbetet av de arbetsrättsliga reglerna?
Hur påverkar Medbestämmandelagen, Förtroendemannalagen och Arbetsmiljölagen? Vad innebär omplaceringsutredningsansvaret, och när är sjukdom saklig grund för uppsägning?
Andreas Edenman, Chefsjurist Teknikföretagen

10:50-11:00 Paus

11:00 – 12:00 Hur förebygger vi ungas ökande korttidsfrånvaro?
Sedan 2010 har Feelgood följt hur vi mår på jobbet genom i Feelgoods hälso-, arbetsmiljö- och livsstilsundersökning (HALU) som årligen besvaras av ca 20 000 medarbetare och chefer. I årets jobbhälsorapport lyfter vi särskilt fram den ökade upprepade korttidsfrånvaron hos unga (20–29 år) som de senaste 10 åren dubblerats och är betydligt högre än hos de äldre kollegorna. Vad beror det på att unga medarbetare sjukskriver sig mer? Hur kan vi jobba förebyggande med korttidsfrånvaro för att motverka utvecklingen?
Charlotte Valleskog, chefpsykolog och organisationskonsult på Feelgood samt Cornelia Karlberg, fysioterapeut och områdesansvarig för rehabilitering och ohälsa på Feelgood

12:00 – 13:10 Lunch

13:10 – 13:55 Försäkringskassans rapport ”Stöd tillbaka i arbete”
Försäkringskassan har genom en enkätundersökning till sjukskrivna undersökt vilken rehabilitering som de sjukskrivna får, och om de får den rehabilitering och det stöd de behöver från arbetsgivare, hälso- och sjukvården samt Försäkringskassan. Här får vi ta del av resultatet från rapporten.
Cecilia Eek och Martina Granholm, Projektledare Försäkringskassan

13:55 – 14:10 Paus

14:10 – 14:40 Arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd
När kan jag som arbetsgivare ansöka om detta stöd? Vad innebär det och hur ansöker man?
Jonas Aldin, Samverkansansvarig på Försäkringskassan.

14:40 – 14:50 Paus

14:50 – 15:50 Hållbara arbetsplatser – att förebygga ohälsa och stötta medarbetare
Hur kan stöd från Försäkringskassan och AFA användas för att förebygga ohälsa och stödja sjukskrivna tillbaka i arbetet? En sammanfattning av dagen och praktiska tips för att skapa hållbara arbetsplatser. 
Annelie Christensen, Rehabkonsult

15:50 – 16:00 Avslut

 

Föreläsare
Andreas Edenman
Andreas Edenman
Chefsjurist, Teknikföretagen
Andreas har mångårig och bred erfarenhet av att arbeta med arbetsrättsliga frågor för några av de allra största företagen i Sverige. Han har varit ombud i ett mycket stort antal tvister vid domstol. Rehabiliteringsprocessen är ett av hans specialistområden.
Annelie Christiansen
Annelie Christiansen
Senior HR specialist inom arbetsmiljö och hälsa
Annelie är grunden distriktsköterska, som för mer än 13 år sedan började jobba med att stötta företag för att få friskare medarbetare. Annelie har jobbat mot företag inom alla branscher. Hon har stöttat chefer och HR i flera år för att öka kunskapen om hur man kan sänka sjuktalen och öka frisknärvaron på arbetsplatser genom att arbeta med tidiga insatser och anpassningar. Annelie jobbar för att främja hälsan och kunskaper som ger lönsamhet inom arbetsmiljö och hälsa. Annelie leder även Arbetsmiljöforums Rehabnätverk.
Linnéa Sandvik
Linnéa Sandvik
Leg. arbetsterapeut
Linnéa Sandvik, Leg arbetsterapeut och personalkonsult på Starck & Partner. Linnéa har lång erfarenhet av rehabilitering och återgång till arbete. Hon arbetar med omställning och stöttar idag chefer i hur de kan komma vidare när en medarbetares arbetsprestation eller förmåga brister.
Charlotte Valleskog
Charlotte Valleskog
Chefspsykolog och organisationskonsult
Charlotte är leg. Psykolog och Organisationskonsult på Feelgood. Hon har lång erfarenhet från uppdrag inom företagshälsovård och skola.
Jonas Ahldin
Jonas Ahldin
Samverkansansvarig Försäkringskassan
Jonas Ahldin Jonas arbetar som samverkansansvarig på Försäkringskassan. Som samverkansansvarig arbetar han med strukturell samverkan mellan Försäkringskassan och de externa parterna, främst arbetsgivare.
Cecilia Eek
Cecilia Eek
Projektledare, Försäkringskassan
Cecilia Eek är projektledare på Försäkringskassan och har skrivit rapporten "Stöd tillbaka i arbetet". Tillsammans med kollegan Martina Granholm berättar hon om innehållet och utfallet i denna rapport.
Cornelia Karlberg
Cornelia Karlberg
Fysioterapeut och områdesansvarig
Cornelia arbetar som fysioterapeut och områdesansvarig för rehabilitering och ohälsa på Feelgood företagshälsovård. Foto: Ola Torkelsson
Varför läsa kursen?
  • Håll dig uppdaterad inom rehabilitering!
  • Passa på att ställa frågor till våra erfarna experter!
  • Ta del av aktuella rapporter i ämnet!
Ämnesområde
Rehabilitering
Utbildningsnivå
Bas
Pris
4 900 kr/person
Gå 5 betala för 4
Omfattning

Digital heldag via Zoom, 08:30-16:00.

Kurstillfällen
Kontakt
Kundtjänst utbildningar
Jag hjälper dig om du har några frågor om utbildningen.

Anmäl dig till utbildningen

Välkommen till årets kunskapspåfyllning inom rehabområdet!