Sjukförsäkringen och Arbetslivet
Dag 1, 6 december
från 8.30 registrering
09.00 Välkommen
Jonas Gustafsson, Metodicum hälsar välkommen och moderator Jan-Åke Brorsson inleder konferensen.
09.15-09.45 Morgondagens arbetsliv
I samband med Covidpandemin har vi sett stora förändringar av arbetslivet. Vi har fått ett fokus på bland annat digitalisering, distansarbete och hybrida arbetsplatser. Men det är även andra idéer och tankegångar som förändrar arbetslivet. Låt oss börja med att reflektera över frågan om morgondagens arbetsliv och skapa en gemensam bild.
Jan-Åke Brorsson
09.45-09.50 Bensträckare
09.50-10.20 Morgondagens sjukförsäkring
Sjukfrånvaro handlar om bristande arbetsförmåga som orsakats av sjukdom. Sjukfrånvaro är en frånvaro från arbetslivet. Sambandet mellan sjukförsäkring och arbetsliv är starkt. Vi har nu skapat en gemensam bild av morgondagens arbetsliv Vilka krav ställer detta på morgondagens sjukförsäkring?
Jan-Åke Brorsson
10.20-10.45 Paus
10.45-12.15 Dagens sjukförsäkring
Men hur fungerar då dagens sjukförsäkring? Å ena sidan handlar det om rätten till ersättning och å andra sidan om rätten till rehabilitering. Hur hanteras frågor om sjukdomsbegrepp, arbetsförmåga, normalt förekommande arbete. Diagnosens roll med speciell fokus på psykisk ohälsa. Vem har/tar egentligen ansvaret för arbetstagarens/den försäkrades rehabilitering?
Terese Östlin, Försäkringskassan
12.15-13.15 Lunch
13.15-13.45 Bakåtperspektivet, hur var det förr?
Om man tittar bakåt i tiden? Hur har då kopplingen mellan sjukförsäkring och arbetsliv sett ut? Roll- och ansvarsfördelning? Ekonomins betydelse? Vem fick vara medlem i den frivilliga försäkringen? Frågan om ålder? Sjukdomsbegreppet?
Jan-Åke Brorsson
13.45-14.00 Paus
14.00-14.30 Skyddsombuden kämpar för delaktighet i rehabiliteringsarbetet?
Allt fler arbetsgivare använder GDPR som förevändning för att försöka undvika facklig medverkan. Hur ser LO-TCO rättskydd på detta och varför är det viktigt att skyddsombuden får delta i rehabiliteringsärenden. Arbetsliv och sjukförsäkring förändras! Hur påverkar detta skyddsombudens roll och arbetssätt?
Henric Ask, LO-TCO Rättsskydd
14.30-14.45 Paus
14.45-15.15 Rehabkoordinatorns viktiga roll inom hälso- & sjukvården och företagshälsa
Varför är koordinatorerna så viktiga? Likheter och skillnader mellan rehabkoordinator inom hälso- & sjukvården och företagshälsa. Är koordinatorn särskilt viktig vid psykosocial ohälsa?
Anna Sporrong, utbildare av rehabkoordinatorer
15.15-15.30 Paus
15.30-16.10 Panelsamtal
Hur ser vår nya regering på samspelet mellan sjukförsäkring och arbetsliv. Vilka förslag till förändringar kommer? Bra eller dåligt? Vad säger oppositionen och parterna på arbetsmarknaden?
Mikael Dubois - TCO
Ulrika Herndorff - Socialförsäkringsutskottet (M)
Åsa Eriksson - Socialförskringsutskottet från (S)
Catharina Bäck - Svenskt näringsliv
Dag 2, 7 december
8.30 Digital incheckning
9.00 Välkommen tillbaka
Jan-Åke Brorsson, Moderator
9.15-10.00 Hur påverkas arbetsförmågan vid psykisk ohälsa
Arbetsförmågan påverkas av psykiska besvär men för individer som drabbas är ”osynligheten” ett stort dilemma, vilket gör det svårt för andra på arbetsplatsen att förstå hur den påverkas. Föreläsningen baseras på flertal studier med både medarbetare och chefer och syftar till ökad kunskap och förståelse för hur arbetsförmågan påverkas, och därmed underlätta stöd och samarbete på arbetsplatsen.
Monica Bertilsson, Med dr, lektor i folkhälsa, Göteborgs universitet
10.00-10.20 Paus
10.20-11.00 Hur lyckas man med återgång i arbete efter utmattningssyndrom
I en studie med personer som drabbats av utmattning så framkommer det ett antal avgörande faktorer för att återgång i arbete ska lyckas. Vilka är dessa faktorer. Hur viktig är arbetsanpassning? Hur ser processen ut? Behöver vården tänka annorlunda? Vad måste arbetsgivaren göra?
Agneta Lindegård Andersson, Docent, Institutet för Stressmedicin
11.00-11.20 Paus
11.20-12.00 Fungerar rehabiliteringsprocessen vid utmattningssyndrom?
Anja har intervjuat ett antal personer 7 år efter att de drabbades av utmattningssyndrom. Vilka är deras starkaste upplevelser av processen för att återkomma i arbete? Vad skulle de vilja förändra? Hur har deras arbetsliv förändrats, fungerar det nu?
Anja Beno, Doktorand, Specialistläkare i Allmänmedicin, Institutet för Stressmedicin
12.00-13.00 Lunch
13.00-14.00 SRS bedömningsstöd – nytt stöd för primärvården vid sjukskrivning och rehabilitering
Efter pilotprojektet lanseras nu stödet och börjar användas i regionerna. Varför är det en tillgång i arbetsprocessen? Hur fungerar det rent praktiskt och vilka kan använda det?
Cecilia Alfvén, samordnare försäkringsmedicin
Hannele Björksell, konsult försäkringsmedicin, Sveriges Kommuner och Regioner
13.45-14.00 Paus
14.00-14.50 När en musiker mår dåligt på jobbet, en fallstudie att generalisera från.
En del människor jobbar med det de brinner för, men de blir också sjuka.
Skiljer de sig från andra grupper? Är det en speciell rehabilitering/arbetsanpassning som behövs efter en sjukskrivning.
Karin Engquist, läkare, Artist och musikerhälsan
15.00 Avslutning/Sammanfattning