Föreläsaren

 – Stefan Flemström, kursledare för "Arbetsrätt fördjupningskurs – sociala medier och yttrandefrihet"

”Vad får man säga på sociala medier? Och hur får man uttrycka det?”

Varför ska man gå Arbetsrätt fördjupningskurs – sociala medier och yttrandefrihet?
– Detta är ett mycket aktuellt ämne som ligger i tiden. Det dyker ofta upp problem på arbetsplatsen kring de här frågorna. Det kan till exempel handla om att anställda använder sig av sociala medier på ett sätt som arbetsgivaren reagerar mot. Sociala medier har gjort att vem som helst egentligen kan sprida information till många. Det har inneburit att yttrandefriheten ställs på sin spets. Det får effekter också på arbetsrättsliga frågor.

Vem tycker du ska gå kursen?
– Jag tycker att det är bra om kursdeltagarna tidigare har gått ”Arbetsrätt – frågeställningar och utmaningar i dagens arbetsliv”, men det är inte helt nödvändigt. Målgruppen är från arbetsgivarsidan hr-personal, personalchefer, vd:ar i mindre företag – personer som kommer att arbeta direkt med arbetsrätten. På facksidan handlar det om fackliga företrädare – även skyddsombud. Kursen fungerar också för jurister som intresserar sig för de här frågorna.

Vad kommer deltagarna förhoppningsvis ha lärt sig efter kursen?
– De kommer att ha lärt sig mycket om regelverket om yttrandefrihet. Inte bara vad man får säga utan även hur man får säga det. De kommer också lära sig hantera situationer som leder till problem – både utifrån ett arbetstagar- och arbetsgivarperspektiv.
– Vi kommer också att gå igenom skillnaden mellan offentlig och privat sektor. Inom offentlig sektor har man som anställd till exempel större yttrandefrihet. Dessutom tar vi upp de färska rättsfall som finns.
– Jag tror att kursdeltagaren kommer att bli ganska förvånad över att man som anställd har fler rättigheter än man tror!

Hur brukar du lägga upp kursen?
– Kursen är en heldag. Den brukar innehålla mycket diskussion. Det här är ett område som är mycket aktuellt och många frågor är ännu inte rättsligt bedömda. Det innebär att kursdeltagarna och jag ofta för en mycket spännande dialog!