Vanligast jobba med tjänster i utsatta områden

2021-03-03

Tjänstesektorn har en avgörande roll för att fler att nyanlända och utrikesfödda ska få jobb. Yrket flest har är städare, enligt en ny rapport från Almega.

Coronakrisen har medfört att en drygt 10-årig period av jobbtillväxt brutits. Rapporten ”Tjänstesektorn är en integrationsmotor” fokuserar på läget i de 23 områden i Sverige som polisen har pekat ut som mest utsatta. När arbetslösheten nu ökar riskerar situationen där att förvärras.

I augusti var 199 000 personer födda utanför Europa inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen. 33 000 fler än i augusti 2019.

De vanligaste yrkena bland män i särskilt utsatta områden är städare, lagerjobb, inom restaurang och förare. Bland kvinnor leder också städare, följ av olika vårdyrken som barnskötare, undersköterska, sjukvårdsbiträde och personlig assistent.

Människor arbetar alltså inom tjänstesektorn och det är tjänsteföretagen med sitt utbud av serviceintensiva jobb som kan bryta utanförskapet, menar Almega. Integrationspolitiken behöver fokusera på att ge företagen som skapar dessa jobb bättre förutsättningar, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega i en kommentar.

Almega föreslår bland annat sänkta arbetsgivaravgifter, en mer aktiv arbetsmarknadspolitik och att det ska löna sig mer att arbeta än att få olika typer av bidrag.

Av rapporten framgår också att sysselsättningsgapet mellan män och kvinnor ökar i dessa områden.

Mellan 2014 och 2018 ökade sysselsättningen bland nyanlända män med nästan 12 procentenheter till 57,9 procent. Samtidigt hade bara 31,5 procent av kvinnorna arbete i särskilt utsatta områden, en ökning med 6.4 procentenheter under perioden, eller ungefär hälften så mycket.

Det är också lägre än i riket som helhet för nyanlända kvinnor, där är andelen knappt 40 procent i arbete. För män är skillnaden liten.
//EVA BERLIN, Du&jobbet

STÄDARES INSATSER PRISAS

Priset Årets Städföretag 2020 tilldelas Sveriges städare för att uppmärksamma deras arbete.
– Pandemin har drabbat samhället hårt och städarna har gjort en viktig insats för att minska smittspridningen, säger Emma Unevik, ordförande för Almega Städföretagen i ett pressmeddelande.
Priset är ett samarbete mellan fack och arbetsgivare. Priset tilldelas vanligen ett städföretag som utmärkt sig som ett föredöme i branschen. Bakom priset står Almega Städföretagen, Fastighetsanställdas Förbund och Kommunalarbetareförbundet. 
– Städyrket hamnar ofta i skymundan och tas ibland för givet, med detta pris vill vi visa hur viktiga städarna är för ett fungerande samhälle, säger Magnus Pettersson, förbundsordförande, Fastighetsanställdas förbund.