Ståtvång, handuksfajt eller ölstrejk – vad är sant?

2017-04-01

Arbetslivet är fyllt av märkliga händelser och den 1 april brukar det dyka upp extra många fejkade nyheter i medierna. Vi gör det på vårt sätt. Här är fem historier, men en av dem är falsk. Kan du lista ut vilken det är? :)

1. För några år sen strejkade anställda på ett bryggeri i Danmark för att de inte längre fick sina tre dagliga flaskor öl. Företaget ville nämligen ändra så att öldrickande bara var tillåtet på lunchen, och då hann man inte dricka sina tre öl.

2. En anställd på ett äldreboende i Skåne skulle på nyårsaftonen sabrera en champagneflaska, det vill säga slå av halsen på flaskan med en sabel. Flaskan sprängdes och den anställde skar sig illa i ett finger. Händelsen anmäldes som en arbetsplatsolycka.

3. Ovanåker, Bollnäs och Ljusdals kommuner har beslutat att ta bort skrivbordsstolarna för sina anställda på prov. Alla får istället höj- och sänkbara bord för att stå och arbeta. Den som behöver vila får sitta i nyinrättade soffhörnor. Motivet är folkhälsoskäl: sittande orsakar allt från hjärtsjukdomar till fetma.

4. På ett företag i Småland menade företagsledningen att de anställda inte blev tillräckligt svettiga och inte duschade på jobbet. Därför drog man in handdukarna. De anställda protesterade och vände sig till Arbetsmiljöverket. Deras enkät visar att 118 av 167 blir svettiga ibland, men företaget hävdar att dessa får ta med egen handduk.

5. Under hösten har alla anställda städare i en Norrlandskommun lärt sig svirvla. För att få det så kallade mopp-körkortet måste man behärska denna mopp-teknik.

Vilken är falsk? (rätt svar under bilden)

Källor: Arbetet, Arbetsliv, Svenska Dagbladet, Du&jobbet

 

Påskägg

Svar: Episod nr 3 är ett skämt – trevlig april!