”Sextimmarsdagen har fungerat fantastiskt”

2018-10-17

Sjuktalen var skyhöga. Men sedan Östersundshem införde sextimmarsdag har sjukskrivningarna i princip försvunnit – och produktiviteten har inte blivit lägre.

Det hade varit stora förändringar på kort tid. Det allmännyttiga bostadsbolaget Östersundshem påbörjade 2014 en kursändring från att i stort sett enbart förvalta sitt bostadsbestånd till att bygga flera hundra nya lägenheter per år. Den ökade arbetsbelastningen märktes på personalen.

– Vi hade höga sjuktal, upp mot åtta procent. Vi såg att detta inte fungerar. Många var utbrända. Vi var tvungna att göra något, säger kommunikationschefen Malin Gunnarsson.

Först inleddes en satsning med obligatorisk träning på arbetstid. Varje måndagsmorgon tränade alla på arbetsplatsen en timme på gym. Obligatorisk träning kan vara stötande för en del men Malin Gunnarsson menar att det var viktigt att utmana medarbetarna, att få dem att gå utanför sin komfortzon.

Effekten av träningen var också påtaglig.

– Det blev en jäkla fart på jobbet när man hade tränat på måndagsmorgonen, säger Malin Gunnarsson.

Men träningen räckte inte ända fram. Fortfarande var sjuktalen ganska höga. Därför beslutade Östersundshem att påbörja ett 18-månadersförsök med sex timmars arbetsdag. Initiativet kom från just Malin Gunnarsson och hennes kollega på HR-avdelningen, Jessica Lundqvist.

Malin Gunnarsson.

Sextimmarsdagen sjösattes i februari i år. Malin Gunnarsson är i det närmaste lyrisk när hon berättar om de resultat de hittills upplevt.

– Vi har inte anställt fler, ändå har vi samma öppettider och vi producerar inte färre tjänster. Det är så fantastiskt bra att man blir förvånad över att inte fler provar.

Hon exemplifierar med företagets kundtjänst. Trots sextimmarsdagen tar man emot fler samtal och har snabbare svarstid. Malin Gunnarsson tolkar resultatet som att det finns en större ork hos de anställda, som gör att man orkar tänka ut smartare arbetslösningar.

– Får man mer fritid orkar man maxa de timmar man är på jobbet. Jag tror att det är den effekten vi ser.

Sjukfrånvaron har samtidigt fallit dramatiskt. 2017 låg den på 6,74 procent. Hittills 2018 är motsvarande siffra under två procent. De senaste tre månaderna har det sjunkit ännu mer, till 1,42 procent.

– Detta är det största argumentet för en arbetsgivare. De minskade sjuktalen är väldigt tydliga pengar, säger Malin Gunnarsson och syftar bland annat på minskat produktionsbortfall och sänkta rehabkostnader.

Några egentliga nackdelar med sextimmarsdagen upplever hon inte.

Under tiden sextimmarsdagen prövas har den obligatoriska träningen lagts på is. De anställda får dock behålla sitt betalda gymkort.

Praktiskt har man schemalagt en del av personalen 8-15 och den andra 10-17. På fredagar jobbar dock alla det tidiga skiftet, för att underlätta gemensamma möten.

Alla anställda har på pappret åtta timmars arbetsdag. I praktiken har man beredskap under de två timmar man inte är på jobbet.

Enligt Malin Gunnarsson är Östersundshem det första företaget inom allmännyttan som provar sextimmarsdag.

Sextimmarsdagen kommer att följas av forskare på Mittuniversitetet.