Så har arbetet på begravningsbyråerna ändrats

2020-06-16

Många branscher får ändra arbetssätt i dessa tider. Det gäller i synnerhet begravningsentreprenörerna. Begravningsentreprenörerna har både fått mer att göra och ett annorlunda arbetssätt. Det säger Ulf Lernéus, förbundsdirektör på Sveriges Begravningsbyråers Förbund.

Hela processen med begravningen har blivit mer utdragen i tiden, berättar Ulf Lernéus.

– Det första som hände när Coronakrisen inleddes var att anhöriga hörde av sig för att boka av begravningen eller skjuta upp den. Det är något som aldrig brukar inträffa.

Ulf Lernéus.

Gäster som skulle närvarat hade tackat nej på grund av oro för smitta. Många tyckte inte att det kändes bra att genomföra begravningen.

– Det betydde i sin tur att nya dödsannonser skulle formuleras med ny information.

Om Coronakrisen drar ut på tiden kan en del begravningar komma att ställa in helt och hållet, bedömer han.

– Dröjer det tre månader nöjer sig de anhöriga kanske med en egen ceremoni, eller så har man en liten begravning med de allra närmaste och ett större arrangemang i samband med gravsättningen senare.

Intäkterna för byråerna fördröjs eftersom man inte kan fakturera förrän tjänsterna utförts, konstaterarar han.

Sveriges Begravningsbyråers förbund organiserar 430 av landets begravningsbyråer, eller drygt hälften. De har ca 1 400 anställda. De har fått skaffa sig ny kompetens eftersom ett ökande antal begravningar nu live-streamas, berättar Ulf Lernéus.

– Det är en tjänst som uppskattas mycket av dem som inte kan eller vågar närvara.

Personalen på begravningsbyråerna träffar mycket folk i tjänsten och reglerna är noga om att hålla avstånd.

– Vi berättar att vi inte kan ta i hand längre och det finns begränsningar av hur många som kan besöka begravningsbyrån samtidigt. Många kontakter tas också via mejl eller telefon.

I Stockholm dröjer anhöriga överhuvudtaget med att kontakta begravningsbyrån efter dödsfallet.

– Det kan bero att de själva är isolerade på grund av smitta eller för att man behöver fundera mer på hur man ska göra med begravningen, till exempel vilka man ska välja ut som gäster.

Många begravningsentreprenörer känner tillfredsställelse i jobbet över att kunna vara till hjälp i en svår tid, säger Ulf Lernéus.

– Men arbetsbördan har ju ökat eftersom fler dör och på grund av mer utdragna processer. Det som normalt är det stressande i jobbet är alla detaljer som ska vara på plats, det blir inte direkt lättare nu. Vi är måna om ett gott omhändertagande och en del anhöriga har inte fått ta farväl vid dödsbädden. Vi har dock kunnat ordna visning av den döda för dem som så önskar.

//EVA BERLIN, Du&jobbet