Personalrum utan vatten och matplatser

2017-09-28

Byggbodar utan vatten och el. Arbetare som äter i källare. Personalutrymmena för byggjobbare blir allt sämre, enligt Byggnads skyddsombud.

– Jag har varit skyddsombud i 16 år. Varje år blir det sämre och sämre. Tidigare var det problem med svartjobb men nu handlar det om att det inte finns dusch, toalett, matplats – enkla regler som det inte var några problem med tidigare, säger Andrzey Stamirowski, skyddsombud för Byggnads, till tidningen Arbetet.

Förra året stoppade Andrzey Stamirowski arbetet 52 gånger på grund av brister i personalutrymmen. Han berättar för Arbetet om arbetare som får äta i källare och personalutrymmen där det fattas duschar och toaletter. På ett bygge i Spånga hittade han 30 anställda som skulle dela på ett matbord och fyra stolar. Eftersom det inte fanns någonstans att hänga kläder låg dessa i högar på golvet.

– Jag åker på spontaninspektioner till en handfull arbetsplatser varje dag och jag kan konstatera att det är bedrövligt, säger Andrzey Stamirowski som beklagar att Arbetsmiljöverket inte har tillräckliga resurser för ta sig an alla fall de får kännedom om.

Enligt Byggnads kollektivavtal ska varje anställd ha 3,4 kvadratmeter för omklädning, dusch och matplats i personalutrymmena. Det ska också finnas kylskåp och möjlighet att torka kläder.

//Arbetsmiljöforums tidning Du&jobbet, Oscar Magnusson