Övertid pressar sjuksköterskorna hårt

2017-04-18

Ständig övertid får många sjuksköterskor att gå på knäna. Får arbetsgivarhåll hoppas man att andra yrkesgrupper ska kunna rädda situationen.

Huvudskyddsombudet Marianne Westin. Foto: Du&jobbet, Oscar Magnusson

Från den fackliga korridoren på tolfte våningen blickar huvudskyddsombudet Marianne Westin från Vårdförbundet ut över Flemingsberg och Karolinska universitetssjukhuset. Långt där ner kommer och går människor från sina arbetsplatser. Bland sjuksköterskorna på Karolinska är det dock inte lika självklart att man kan gå från jobbet när arbetspasset är över.

– Det är inte ovanligt att man knappt hinner lämna arbetsplatsen innan man får ett sms med en fråga om man kan jobba mer, säger Marianne Westin.

Krisen på de stora sjukhusen i landet har varit mycket omskriven under årets första månader. För sjuksköterskorna är den mest påtagliga effekten att många tvingas arbeta mycket övertid. Varje månad får Marianne Westin en lista över ett antal anställda som under månaden arbetat mer än 50 timmars övertid. I arbetstidslagen är gränsen för övertid just 50 timmar per kalendermånad.

Marianne Westin beskriver en situation där det är vanligt att man efter ett dagpass även tvingas jobba kvällspasset – för att en kollega är sjuk och det fattas vikarier. Eller någon som jobbar kväll som också får jobba nattpasset som följer av samma anledning.

– Det kan inte finnas många andra arbetsplatser i samhället som har den här problematiken. Det är egentligen helt sjukt att man inte vet om man får gå hem.

Christopher Eriksson är en av dem som ofta får sms med förfrågningar om att jobba mer. Han arbetar som sjuksköterska på Tema hjärta-kärl i Huddinge där han också är lokalt skyddsombud.

– Det känns inte så frivilligt. Ställer man inte upp blir någon annan beordrad att jobba. Många som varit sjuka känner också att de måste ställa upp och ta dubbelpass som kompensation.

Själv har Christopher Eriksson slutat att tacka ja till extrapass. Han pallar inte helt enkelt. Trots att han bara är 27 år och bara arbetat fyra år har arbetssituationen påverkat honom mycket. Man blir så trött att man sällan orkar umgås med vänner, säger han.

Han ser dock vissa ljusningar. En sådan är att skyddsombuden på hans avdelning numera har möten cheferna om arbetssituationen varje månad.

Både Marianne Westin och Christopher Eriksson menar att lösningen ligger i att ge de anställda bättre villkor och löner. Personalomsättningen är i dag stor samtidigt som landstinget får hyra in sjuksköterskor – ofta till skyhöga summor.

Fyra fackförbund på Karolinska har nu gått samman och anmält arbetssituationen till Arbetsmiljöverket. Den handlingsplan för förbättring som arbetsgivaren gjort duger inte, menar facken.

Ingrid Almgren, enhetschef på Karolinska universitetssjukhusets HR-avdelning, instämmer i att bristen på sjuksköterskor skapar problem. Men hon räknar också även upp flera satsningar som görs för att få bukt med övertiden.
– Vi försöker få in andra yrkesgrupper, som farmaceuter och arbetsterapeuter, som kan avlasta sjuksköterskorna med vissa uppgifter.

Hon nämner även ett arbete med mer hälsosamma scheman, att ”optimera bemanningen” och att antalet anställda som varje chef ansvarar för har minskat. Att fördela övertiden någorlunda lika bland de anställda är också viktigt, fortsätter Ingrid Almgren.

Övertiden är inte bara ett problem i Stockholmsområdet. Vårdförbundet har räknat ut att deras medlemmar under 2015 arbetade övertid motsvarande 520 heltidsanställda bara i Västra Götaland, uppger tidningen Vårdfokus.

//Du&jobbet, Oscar Magnusson