Nytt datorspel ska hjälpa hörselskadade

2018-03-15

Svenska och japanska forskare har hittat ett roligare sätt att hörselträna med hörapparat. Ett enkelt datorspel där man ska sätta ihop isärplockade ljudslingor, t ex en känd melodi eller några diktrader, har visat sig engagera.

Hörselskador är ett av de vanligaste funktionshindren i arbetslivet. En halv miljon yrkesaktiva beräknas vara hörselskadade. Var tionde person anses behöva en hörapparat. Den som börjar använda en sådan behöver dock träna sig på att urskilja ljuden, eftersom de nu låter annorlunda. En del tycker att det brusar.


Kjetil Falkenberg Hansen

– Hjärnan måste lära sig att tolka och uppskatta hörselintryck på nytt, säger Kjetil Falkenberg Hansen, universitetslektor på KTH, som tillsammans med professor Rumi Hiraga från National Technical University i Tsukuba i Japan gjort studien.

Många hörselskadade får för lite träning, till skillnad från hörande som ju tränar jämt, även under sömnen, konstaterar han.

Kjetil Falkenberg Hansen och Rumi Hiraga fann att dagens studiematerial inte är så engagerande. Materialet består av mycket tal och toner.

Det nya datorspelet är ett slags ljudpussel, där den spelande på rätt sätt ska sätta ihop t ex en melodislinga, som delats upp i tio bitar.

– Den som övar blir bättre på att urskilja ljud. Spelet är ett sätt att komma igång med träningen, säger Kjetil Falkenberg Hansen.

Det väntas bli tillgängligt under året utan kostnad på nätet för den som vill öva.

Vid årsskiftet blev några vanliga trådlösa hörhjälpmedel olagliga, eftersom de använder frekvenser som ska användas för annat. Hög tid alltså för hörselskadade arbetstagare med flera att byta ut sina hörhjälpmedel till andra system.

Regeringen har beslutat att ändra användningen av vissa frekvenser i det så kallade A-bandet. Det är trådlösa hörhjälpmedel som använder frekvenser i området 694-790 MHz som inte längre får användas från och med den 1 januari 2018. Försäkringskassan byter beviljade arbetshjälpmedel. Läs mer här.

// Arbetsmiljöforums tidning Du&jobbet, EVA BERLIN