Inga utökade möjligheter för regionala skyddsombud

2020-05-13

Regeringen ville förstärka de regionala skyddsombudens möjligheter. Men stödet i riksdagen finns inte och nu faller förslaget.

Regeringen har inte stöd från sina samarbetspartier C och L i denna fråga.

 

Nyligen togs frågan upp i arbetsmarknadsutskottet, där det blev tydligt att regeringen inte har stöd i frågan. Innebörden av regeringens förslag var att ge regionala skyddsombud rätten att besöka arbetsplatser med kollektivavtal även där det inte fanns medlemmar i facket.

Bland övriga riksdagspartier är det bara Vänsterpartiet som stödde förslaget. Regeringens samarbetspartier Centerpartiet och Liberalerna är emot förslaget.

– Vi stödjer inte förslaget som kommer från regeringen och har lagt en följdmotion. Vi vill att man ska titta på en utredning kring hela verksamheten med regionala skyddsombud, säger Gulan Avci (L), förste vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet, till Aftonbladet.

En liknande motivering har sedan tidigare kommit från Centerpartiet. I en gemensam debattartikel från Moderaterna och Liberalerna menade partierna att skyddsombudens roll måste ”moderniseras”. M och L anser att det är svårt att utvärdera effekten av nuvarande system, där det ekonomiska stödet till skyddsombudsverksamheten går genom fackförbunden.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) var upprörd efter att det blivit klart att förslaget om att stärka de regionala skyddsombudens befogenheter inte kommer att gå igenom.

– Jag tycker att det är för djävligt. Jag är både arg och besviken, säger hon till tidningen Arbetet efter mötet.

Hon hade trott att corona-epidemin skulle förändra inställningen hos några andra partier, att krisen skulle visa hur viktigt det är med en stark ställning för skyddsombuden. Men så blev det alltså inte.

Sverigedemokraterna har tidigare sagt att de vill avskaffa de regionala skyddsombuden och ersätta dem med arbetsmiljörådgivare från Arbetsmiljöverket.

//OSCAR MAGNUSSON

Du&jobbet har skrivit mycket om denna fråga tidigare. Läs exempelvis här och här.