– Det känns bra att alla kan hjärt- och lungräddning, vare sig man jobbar i produktion eller på kontoret. Vår fabrik ligger långt från sjukhuset. Vi har tidigast en ambulans på plats efter 30 minuter. Det säger Annika Hedebark, som tillsammans med ett par medarbetare arrangerar företagets Safety Day varje år.

18 grupper på 25-30 personer, totalt 540 personer, fick nya kunskaper under en tretimmarskurs av utbildare från Hjärtsäkra AB.

Reaktionerna från de anställda har varit väldigt positiva, berättar hon.

– Så här dagarna efter utbildningen har vi bara fått lovord. Man upplever att kvaliteten var mycket bra och att det känns viktigt att kunna detta.

Nexans Sweden AB, är ett kabeltillverkande företag i Grimsås i Tranemo kommun.

– Vi framställer allt från optofiberkablar, bilkablar till installationskablar och mellanspänningskablar.

I Grimsås tillverkar vi själva över tusen typer av kablar, ca 37 000 ton kabel varje år. Men företaget fungerar också som ett logistikcentrum för Nexans produkter från tillverkningsenheter på andra håll i världen, säger Annika Hedebark.

Arbetsmiljöriskerna på företaget, som har drygt 500 anställda, gäller i produktionen framför allt truckar och trafik, gamla maskiner med roterande delar och ergonomiska risker på grund av tunga produkter. På kontoret handlar det mer om stressrelaterade risker och risker vid resor.

– Säkerhet är väldigt viktigt för oss. Vi är måna om våra medarbetare och att de ska vara lika hela och friska då de går från jobbet som de var då de kom hit. För att kunna attrahera och behålla nya medarbetare så är arbetsmiljön också väldigt viktig.

//EVA BERLIN