Få unga lockas av ett yrkesliv på kontor

2021-02-17

En majoritet av de unga föredrar ett praktiskt yrke framför kontorsjobb. ”Pandemin har inte skapat en så attraktiv bild av kontorsarbete”, säger Ulrik Hoffman, vd på Ungdomsbarometern.

En undersökning som Ungdomsbarometern genomfört på uppdrag av arbetsgivarorganisationen Trä- och Möbelföretagen visar att 58 procent av de unga (i åldern 15-24 år) kan tänka sig att jobba med något praktiskt. Det kan jämföras med 44 procent som kunde tänka sig att jobba på kontor. 26 procent svarade dessutom att de får panik av kontorsmiljöer och endast en tredjedel av de svarande trodde att de skulle arbeta på kontor i framtiden.

– Jag blev överraskad över att så många hade negativa bilder av kontorsarbete, säger Ulrik Hoffman som också berättar att många i sina svar associerade kontorsarbete med något enformigt och tråkigt.

Han pekar på att ingen tidigare generation i så hög grad som idag haft föräldrar som arbetar på kontor. Har de unga sneglat på sina föräldrar och upplevt deras arbete som tråkigt? Det är möjligt, menar Ulrik Hoffman som också tror att pandemin bidragit till att kontorsarbetets lockelse fått sig en törn – både bland unga och äldre.

– Många har tvingats bort från kontoren nu och märker att det går att arbeta hemma. Men då kommer också nästa fråga: Ska jag göra något annat i framtiden?

Ungdomsbarometerns undersökning visar också ett relativt stort intresse för mer praktiska yrken, vilket är lämpligt eftersom många praktiska yrken har svårt att hitta nya utbildade medarbetare. Men det finns hinder här, konstaterar Ulrik Hoffman.
Det handlar bland annat om att statusen på yrkesutbildningar ofta är relativt låg – vilket hindrar vissa från att söka. Vissa praktiska utbildningar håller inte heller riktigt måttet, fortsätter Ulrik Hoffman.

Antalet sökande till Yrkeshögskolan ökade dock tydligt förra året, vilket kan tyda på att de ungas intressen även börjar synas i yrkesvalen.

Ett ytterligare hinder är bilden av att man tjänar dåligt inom praktiska yrken. Den bilden stämmer för ett antal yrken men inte för det stora flertalet, menar Ulrik Hoffman.

Över 1000 unga, från hela Sverige, deltog i undersökningen. Ungdomsbarometern är ett analysföretag inom ämnen som berör unga.

//OSCAR MAGNUSSON, Du&jobbet