Chef döms efter dödlig björnattack på djurpark

2020-11-12

En 18-årig sommarjobbare dog i en björnattack. Nu döms den dåvarande anläggningschefen på djurparken för vållande till annans död.

Den tragiska olyckan skedde sommaren 2017. En 18-åring skulle tillsammans med holländska turister lägga ut mat till några av björnarna i Orsa rovdjurspark. Men björnarna hade grävt sig in hägnet från ett närliggande hägn och anföll djurskötaren som senare omkom. Turisterna lyckades fly.

Nu har domen kommit. Mora tingsrätt dömer anläggningschefen till villkorlig dom och dagsböter för vållande till annans död. Rovdjursparken ska också betala företagsbot på 2,5 miljoner.

Enligt utredningen efter dödsolyckan var det väl känt på djurparken att björnarna grävde mycket. Tingsrätten skriver i ett pressmeddelande att anläggningschefen ”visste hur brunbjörnar beter sig och att det skulle uppstå livsfara om en björn kom in i ett hägn där det fanns människor. Denna insikt borde ha fått honom att ägna särskilt stor uppmärksamhet åt säkerhetsarbetet under det år han arbetade i rovdjursparken, detta i synnerhet när det gällde grävningar mellan bakhägn och hägn”.

Domstolen konstaterar dock att chefen bara arbetat ett år i parken och under detta år också förbättrat säkerheten. Detta är förmildrande omständigheter, enligt rätten.

VD:n för bolaget som driver rovdjursparken var också åtalad men frias.

Domstolen dömer också ut skadestånd på 30 000 kronor till var och en av de anhöriga.

Det är ovanligt att chefer fälls för vållande för annans död. Bara för några år sedan skedde det dock i samband med en uppmärksammad dödsolycka i Kolmårdens djurpark, där en djurvårdare dödades av vargar.

Även i det fallet dömdes en dåvarande parkchef för chef för vållande till annans död. Straffet blev även då dagsböter och villkorlig dom.

Du&jobbet har tidigare granskat hur ofta någon döms till personligt ansvar för arbetsmiljöbrott. Mellan 2014 och 2017 dömdes 30 personer till någon form av personligt ansvar. I nästan alla fall handlar det om villkorlig dom och böter. Fängelsestraff är ytterst sällsynt.

//OSCAR MAGNUSSON, Du&jobbet