Bra kondis hjälper inte mot akut stress

2019-09-18

God kondition gör dig inte mindre påverkad av akut psykosocial stress. Det visar en ny avhandling.

När friska utsätts för akut psykosocial stress tycks inte konditionen spela någon roll för hur kroppen reagerar, dvs hur nivåerna av hormoner samt puls och blodtryck förändras. Stresshormonet kortisol fungerar som det ska även hos otränade individer.

100 friska men otränade individer, mellan 20 och 50 år gamla, fick genomgå ett fysiskt stresstest i form av ett maximalt konditionstest på testcykel, samt ett psykosocialt stresstest för att studera hur kroppen reagerar vid akut stress. Det fanns stora skillnader i hur olika personer reagerar på akut stress, däremot inget tydligt samband mellan konditionsnivån och reaktionen på det psykosociala stresstestet. Det kommenterar Elin Arvidson, författare till avhandlingen, i ett pressmeddelande från Göteborgs universitet.

Resultaten från avhandlingen är viktiga för den fortsatta forskningen inom stressområdet. – Fysisk träning har tidigare visat sig ha viktiga förebyggande effekter för stressrelaterad psykisk ohälsa, men mekanismen verkar inte vara kopplad till den akuta stressreaktionen. Kanske är det nu dags att flytta blicken från stresshormoner till andra aspekter för att kunna identifiera mekanismerna bakom effekterna av fysisk träning på stressrelaterad ohälsa, säger Elin Arvidson.

//EVA BERLIN