29 september 2023

Lönsamma hälsosatsningar
– En heldag för dig som vill lyckas med företagets hälso- och friskvårdsinvesteringar

Digital livekurs
I en lågkonjunktur är det viktigare än någonsin att göra kostnadseffektiva insatser, och samtidigt satsa ännu smartare på hälso- och friskvårdsfrämjande åtgärder för att främja såväl den fysiska som den psykiska och sociala hälsan hos medarbetare.

Under den här digitala heldagen får du konkreta verktyg och kunskaper i hur man bedriver ett kostnadseffektivt och fungerande hälsoarbete som faktiskt gör skillnad för organisationen och dess medarbetare. Vi lär dig göra kloka hälsoinvesteringar genom att berätta vad forskningen visar faktiskt fungerar och vilka fallgropar du ska undvika för att inte kasta pengarna i sjön.

Allt fler studier från bland annat World Economic Forum och McKinsey, visar på kopplingen mellan personalens välmående och förmågan att driva och utveckla en framgångsrik verksamhet. Forskningen visar att hälsa och välmående är helt avgörande för att driva en framgångsrik verksamhet på sikt.
Men vad ska vi satsa på? Hur kan man göra detta arbete kostnadseffektivt? Hur får jag mina hälsosatsningar att gå från kostnader till investeringar? Hur påverkar AI hållbarheten i vår vardag? Hur motiverar jag medarbetare som inte är motiverade?

Våra experter delar med sig av forskningsrapporter, egna erfarenheter, kunskaper och exempel från verkligheten tillsammans med konkreta verktyg för att hjälpa dig att bli framgångsrik i ditt hälso- och friskvårdsarbete.

Anmäl dig redan idag för ett första steg mot ett fungerande och kostnadseffektivt hälsoarbete, det kommer att löna sig!

Programinnehåll

29 september

9.00 Inledning

9.15 Hälsa på arbetsplatsen- bortom traditionell friskvård 
Vad behöver vara i fokus för att stärka hälsan på dagens arbetsplatser? Vilka miljöfaktorer främjar hälsa på arbetet  utifrån ett socioekologiskt perspektiv?. - Hur ska vi arbeta med friskvårdsbidraget, miljöfaktorer och naturaförmåner för att nå friska och produktiva medarbetare? Hur kan ”livspusseltjänster” och ett genuint holistiskt tänk gynna våra medarbetare och vår verksamhet? 
Oskar Halling Ullberg, Doktorand inom folkhälsa på Mälardalens Universitet 

10.00 Hur påverkar AI hur vi mår? Och hur vi skulle kunna må? Att må och prestera väl i AI’s tidsålder.
Med en ökad digitalisering och med AI´s starka intåg- vad är det för kompetenser som krävs av oss människor i dagens och framtidens arbetsliv? Och vad är viktigt för dagens talanger när de väljer arbetsplats? Och hur påverkar AI oss i vår förmåga att skapa en hållbar arbetsvardag? 
Ann-Therese Enarsson, VD Futurion

10.30 Paus

10.45 Omvärldsbevakning och reflektionsfrågor

11.00 Hälsans ekonomi - konsten att investera rätt i hälsa!
Att betala för hälsa kan vara en kostnad men med rätt insatser och beräkningar kan satsningar på personalens hälsa både främja välmående men också vara en lönsam investering. Vi går igenom framgångsexempel och hur ni undviker dikeskörning!
Anders Johren, Analytiker och partner, Nyckeltalsinstitutet

12.00- 12.40 Lunch

12.40- 13.15 Lunchpromenad och "live-podd" - Hur skapar man välmående och hållbarhet för individ och planet?
Lhina Segerbo, People and Culture manager på Icebug

13.15 Motivation som håller - även när man inte vill 
Egentligen vill alla må bra, men långt ifrån alla känner sig vare sig motiverade eller hemma bland det sätt som hälsosatsningar presenteras eller i hur de genomförs. Från motivationsforskning har vi dock mycket värdefullt att hämta för att både skapa och kommunicera hälsosatsningar som kan engagera även de som till en början säger att de inte vill.
Karin Weman Josefsson Fil. Dr och Excellent lärare vid Högskolan i Halmstad

14:00 Chefshälsa - ledarens avgörande roll för friska medarbetare!
Hur kan ledare lyfta träning och hälsa till en högre nivå och på vilket sätt kan ledare driva arbetet för en bättre arbetsmiljö och kvalité. Hur kan vi stötta våra medarbetare i sin motivation till bättre levnadsvanor? Vi får framgångsrika exempel.
Erland Colliander Leg läkare och Med Dr. VD för hälsostrategiföretaget Proformia Hälsa 

14:40 Paus

14.50 Framgångsrika strategiska hälsoprogram- goda exempel från verkligheten
Vad är nycklarna till att engagera personalen på sikt? Vad krävs av ledning, friskvårds- och hälsoambassadörer och HR för att få effekt som både når fler och håller? Här får vi goda exempel både på vad och hur ni lyckas.
Marcus Lager, vice VD och delägare i Twitch Health Capital

15:45 Övning för att ta nästa steg i ert arbete, reflektion och summering. 

16:00 Avslut

För dig som vill fördjupa dig ytterligare i hälsoekonomi erbjuder vi en heldagsutbildning i ämnet den 2 oktober till rabatterat pris när du bokar båda dagarna (3 000 kr istället för ordinarie pris 5 900 kr). Anmäl dig här: Hälsoekonomi i praktiken (arbetsmiljoforum.se)

2 oktober

Utbildningsdag i strategiskt hälsoarbete och hälsoekonomi i praktiken.
09.00-16.00

Personalens hälsa och förmåga att prestera hållbart är avgörande för att omsätta er affärs- eller verksamhetsplan. Men hur hänger det ihop? Hur kan vi arbeta strategiskt med hälsoinsatser så de verkligen gör nytta både för medarbetare och verksamhet?

I den här utbildningen för du både ökad kunskap, verktyg och stärkta argument för att kunna lägga fram förslag och arbeta med hälsa på ett strategiskt sätt som även blir en värdeskapande investering för verksamheten.

Innehåll:

  • Hälsoutmaningar i dagens arbetsliv- vad ska vara i fokus?
  • Hälsa plus verksamhet = sant. Hur hänger det ihop och hur argumenterar vi för det?
  • Att arbeta strategiskt med hälsa: Nuläge, önskat läge, aktiviteter och uppföljning
  • Att räkna på investeringar i hälsa: Investeringsberäkningar och nyckeltal
  • Att skapa argument för att få igenom förslag
  • Teori varvas med reflektion och övningar.

 

Tid och plats
29 september 2023
09:00 - 16:00
Digital livekurs
Konferensen är helt digital via Zoom. Länk mailas ut några dagar innan konferensen startdatum.

 

Pris

6 900 kr/person

Boka fem, betala för fyra!

Bokningsinformation

Boka din plats via formuläret längst ned på denna sida.

 

Erbjudande!
För dig som vill fördjupa dig ytterligare i hälsoekonomi erbjuder vi även en heldagsutbildning i ämnet den 2 oktober till rabatterat pris när du bokar båda dagarna (3 000 kr istället för ordinarie pris 5 900 kr). Anmäl dig här: Hälsoekonomi i praktiken (arbetsmiljoforum.se).
Observera att du behöver fylla i en anmälan till båda kurserna separat.

Kontakt
Annica Taban
Annica Taban
Utbildningsansvarig. Jag hjälper dig om du har några frågor om konferensen.
Föreläsare
Ann-Sofie Forsmark
Ann-Sofie Forsmark
Moderator
Ann-Sofie Forsmark började sin bana inom hälsa och friskvård redan 1999 i London. Hon är förutom utbildad hälsocoach och hälsostrateg även civilekonom och ledarskapskonsult och har utbildat och rådgett såväl stora som små organisationer i strategiska hälsofrågor i många år. Hennes passion är att hjälpa människor att göra val och prioriteringar som möjliggör hälsa som en plattform att leva livet från. Ann-Sofie driver konsultorganisationen Oxy Group och podden Health for Wealth.
Karin Weman Josefsson
Karin Weman Josefsson
Fil. Dr och Excellent lärare vid Högskolan i Halmstad
Karin har utvecklat program och kurser inom idrotts- och motionspsykologi, men även arbets- och hälsopsykologi. Karin driver även flera forsknings och innovationsprojekt och har publicerat flera rapporter inom självbestämmandeteorin
Anders Johrén
Anders Johrén
Analytiker och partner, Nyckeltalsinstitutet.
Anders är civilekonom och driver utbildningar, utredningar och konsultation, framför allt med ekonomiska argument kring personalfrågor. Anders har skrivit flera böcker och är medförfattare till bl a ”Hälsosammare livsstil – bättre ekonomi” och ”Personalresurser – ett arbetsmiljöekonomiskt perspektiv”
Erland Colliander
Erland Colliander
Leg läkare och Med Dr. VD för hälsostrategiföretaget Proformia Hälsa
Oskar Halling Ullberg
Oskar Halling Ullberg
Doktorand inom folkhälsa på Mälardalens Universitet
Ann-Therese Enarsson
Ann-Therese Enarsson
VD för tankesmedjan Futurion
Hon brinner för att förstå förändringar som sker till följd av automatiseringen och globaliseringen, samt för hur vi på bästa sätt ska ta oss an framtidens lärande i Sverige.
Marcus Lager
Marcus Lager
vice VD och delägare i Twitch Health Capital
Partner på Twitch Health Capital som i över 20 år aktiverat och skapat energi hos företag genom proaktiva och preventiva hälsoinsatser. Utbildad vid Naprapathögskolan och Edinburgh Business School. Bakom sig har han en idrottsbakgrund inom judo med flera tävlingsmeriter.
Lhina Segerbo
Lhina Segerbo
People and Culture manager på Icebug
Lhina Segerbo arbetar som People & Culture manager på Icebug. Ett svenskt skoföretag som på många sätt utmanar business as usual. Icebug har som mål att inspirera människor till ett aktivt liv utomhus och en hållbar "future fit" livsstil. Icebug har bestämt sig för att förändra den bransch de verkar inom för att skapa förutsättningar för ett samhälle där människor kan frodas på en planet i balans. I rollen som People & Culture manager på Icebug ligger fokus på att utmana vad en arbetsplats är och utforska vad den istället kan vara för att skapa utveckling, growth, engagemang och välmående hos människorna som är företaget.

Boka plats på konferensen