Att tänka på innan du signerar ett anställningsavtal

Sitter du redo att skriva under avtal hos din nya arbetsgivare? Grattis! Att få det där efterlängtade samtalet om att du fått jobbet du nyligen intervjuats för är såklart riktigt kul! Men innan du signerar anställningsavtalet framför dig bör du säkerställa att allt står rätt till för att undvika obehagliga överraskningar längre fram – det finns nämligen en del saker som är viktigt att titta efter i anställningsavtalet

Detta ska alltid finnas med i avtalet

Anställningsavtal är alltid utformade på olika sätt, men vissa uppgifter ska alltid stå med i avtalet:

  • Vilken anställningsform det handlar om: timanställning, tillsvidareanställning, visstidsanställning, projektanställning eller vikariat osv.
  • Hur lång uppsägningstid det är, både från din och företagets sida. Frågan kan förutom att regleras i avtal bestämmas av kollektivavtal och lagen om anställningsskydd, las.
  • Hur mycket semester du är berättigad till (fyra, fem eller sex veckor beroende på anställningsform).
  • Vilken lön du kommer att få och vilka andra typer av förmåner du kommer att få ta del av under din anställning (friskhetsbidrag, tjänstebil/telefon, arbetskläder, företagshälsovård, parkeringsplats osv.).

Om något av detta saknas är det ett tydligt varningstecken och du bör vänta med att skriva under avtalet till dess att alla punkter är med. Viktigt att veta i sammanhanget är dock att anställningsavtalet är ett bevis på att du och arbetsgivaren ingått ett avtal om en anställning.

Vad exakt anställningen kommer att innebära i konkreta arbetsuppgifter formuleras alltså inte här – de brukar vanligtvis listas i en arbetsbeskrivning istället. Anledningen till detta är för att din anställning under anställningens gång kan komma att förändras genom exempelvis en befordran, antingen om du själv vill avancera eller om din arbetsgivare kanske finner ett nytt område där din kompetens behövs.

Få löften skriftligt från början

Ett återkommande scenario vid skrivandet av anställningsavtalet är att arbetsgivaren muntligt lovar exempelvis en justering av lönen längre fram, men säger att ”vi börjar med denna lön, så diskuterar vi en ändring senare”. Ett muntligt löfte väger visserligen tungt i sak, men kan också vara svår att bevisa i efterhand.

Kanske har läget förändrats och det går inte längre att hålla vad man lovat. Har du däremot papper på att något har lovats dig är det betydligt svårare för en arbetsgivare att backa ur eller dra tillbaka sitt löfte i ett senare stadie.

Du bör alltså se till att få alla löften som arbetsgivaren ger dig i skriftlig form och gärna inskrivna i ditt anställningsavtal – detta oavsett om löftet handlar om en lönejustering, övertidsersättning, pensionsavsättningar eller längden på din provanställning.

Våga fråga och ta din tid

Det är roligt att få nytt jobb, men våga ta din tid och se till att ställa frågor om eller när det är något i anställningsavtalet du inte förstår eller vill veta mer om. Du kan till exempel be om extra tid för att kunna läsa igenom hela avtalet i lugn och ro, och dyker det i alla fall upp frågetecken är det bra att fråga. Du kan också höra dig för med facket.