Många kan få semestern flyttad till hösten

2020-05-19

Alla kan inte räkna med att kunna ta ut fyra sammanhängande semesterveckor i sommar. I skuggan av corona-krisen närmar sig semesterperioden. Men på många arbetsplatser kan delar av semestern förläggas i september, eller till och med i december. Du&jobbet reder ut vad som gäller för sommarsemestern.

Många arbetsplatser diskuterar och förhandlar nu om anställdas semester kan förläggas utanför juni-augusti som är semesterperioden enligt semesterlagen. Enligt denna lag har anställda rätt till fyra veckors sammanhängande semester under denna tid.

Men i den hårt ansträngda vården finns det i kollektivavtalen också möjligheter att förlägga delar av semesterperioden till maj eller september, genom lokala förhandlingar.

Detta har exempelvis skett för sjuksköterskor i Region Västerbotten som kan få delar av sin semester förlagd till september. Även i Dalarna har man förhandlat fram en möjlighet att förlägga semester till september. De anställda som berörs blir då kompenserade med 20 000 kronor per semestervecka som man tar ut i september, uppger tidningen Vårdfacket.

Det har även förts centrala förhandlingar där fackförbunden Vision och SSR kommit överens med arbetsgivarorganisation Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Sobona om en möjlighet att förlägga viss del av semestern i december. De som berörs kompenseras med 7 500 kronor per vecka man tar ut i december.

Centrala förhandlingar i frågan mellan SKR/Sobona och fackliga organisationer som Läkarförbundet, Vårdförbundet och Kommunal har dock inte gått i lås.

Men även arbetsgivarna och de fackliga organisationerna inte kommer överens finns det i kollektivavtalen en möjlighet att förlägga anställdas semester till senare under hösten. Det ska då råda så kallade ”särskilda skäl”.

Denna skrivning har hittills aldrig använts men Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på SKR, säger till Läkartidningen att hon tror att den nuvarande pandemin i kombination med personalbrist skulle kunna betraktas som ”särskilda skäl”.

Även utanför vården talas det om att flytta semestrar. Exempelvis har lastbilstillverkaren Scania lyft ett förslag om att man tillfälligt i år kan göra lättnader i semesterlagen och få större möjligheter att förlägga delar av de anställdas semester till hösten.

Företaget menar att det kommer att behövas mycket personal i sommar när man försöker komma ifatt med produktionen efter stilleståndet som corona-smittan inneburit.

Det finns även möjligheter för en arbetsgivare att skjuta upp redan utlovad semester. Men då krävs det speciella skäl.

I det kommande numret av Du&jobbet, 3/20, reder tidningens expert Jan Enqvist ut om det är möjligt för arbetsgivaren att dra tillbaka en utlovad semester. Så här lyder hans svar:

Ja, i vissa fall. Arbetsgivaren kan beordra dig att komma och arbeta om krisen är allvarlig, och då kan du inte vägra att avbryta semestern och stå till arbetsgivarens förfogande. Det krävs emellertid att arbetsgivaren har goda grunder för sin order, till exempel att människoliv eller verksamhetens vara eller inte vara står på spel. Juridiskt uttrycks det så att arbetsgivaren inte får kalla dig till arbete ”utan fog”, och arbetsgivaren ska först också ha försökt klara krisen på andra sätt, till exempel med extern hjälp. Om du blir beordrad att återvända till arbetet under pågående semester bör du kontakta ditt fackförbund, som hjälper dig att bedöma om krisen är allvarlig nog för att motivera ordern. Detsamma gäller om ett löfte bryts, som gäller semesterns förläggning i tiden. I det senare fallet är det bra att ha svart på vitt när det gäller löftet eller överenskommelsen. Ett rättsfall som belyser dessa frågor – Arbetsdomstolen 1983 nr 123 – hittar du här  

//OSCAR MAGNUSSON, Du&jobbet